Exorexia avagy edzésmánia..

Mi az exorexia?

Az exorexia, mint új típusú étkezési zavar valójában ugyanazt a háttérdinamikát tartalmazza, mint
az anorexia. A testsúly és az alak teljes kontrolljának a megtartása az egyre emelkedő edzés számmal, nem jelent mást, mint olyan szenvedélybetegség kialakulását, ahol az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik a betegség tünetévé. A függőség kialakulása, hasonlóan a többi addikcióhoz, azt jelenti, hogy az illető egyre növeli az adagokat, edzés hiányában feszült és indulatos lesz, mindent megtesz azért, hogy a saját tervét véghez vigye.

Mik a tünetei?

Valójában az egészséges testmozgás kényszeréről beszélünk, melyben patológiás fixáció fedezhető fel a test vékonyságát illetően. Olyan betegség ez, amiben az egészséges élet illúziója adja azt
a burkot, ami alatt csendben és észrevétlenül kialakul a túlzott érzelmi kötődés az edzéshez, ami a jó alak és a karcsúság záloga. A kezdet tehát a rendszeres étkezési kontroll mellett az emelkedő edzésszám. Miután a súlykontroll is nagyon fontos, az evésben felfedezhetőek az anorexia jegyei is, vagyis egy exorexiás számára pl. a fagyi vagy bármilyen hizlaló, tiltott étel elfogyasztása az én számára fenyegető és pszichés trauma, ami veszélyezteti az idilli és vágyott testképet.
Hasonlóan a többi étkezési zavarhoz, az exorexia is a környezet számára tűnik fel furcsa szokásként először, majd aggodalomra adhat okot, hogy az edzés utáni vágy és kényszer minden egyéb szokást vagy magatartási jellemzőt felülír.

A háttérben látható pszichés jellemzők

A fő gondolat az egészségesség és a vékonyság, tehát feltételezhetően megtaláljuk a betegségektől és haláltól való tudattalan félelmet. Így érthető, hogy az exorexia a totális védettség illúzióját adja, miközben a realitás kontroll teljesen eltűnhet, vagyis egy ilyen nő képtelen megérteni, miért kellene csökkentenie az edzés fontosságát, mikor az jó. Nem látja meg alakja változását, hiszen olyan ikonok állnak előtte, mint Madonna vagy Geri Halliwell, akik olyan izmosak, amilyenné ő szeretne válni. Ez azt jelenti, hogy szinte gondolkodás nélküli engedelmesség lép fel a saját tervek kialakításával és megvalósításával kapcsolatban. Jellemző a túlzott testmozgás mellett az egyéb örömök megtagadása is. Az identitás átformálódása – vagyis az addig megismert személyiség szinte teljesen megváltozhat, mert harcol az edzések megtartásáért, nem fogadja el a kritikát és tanácsot. A legfontosabb jelzés, ha a barátoktól és környezettől való izoláció beindul, mert az evés és a beszélgetés már nem olyan fontos, illetve egy idő után azzal a veszéllyel fenyeget, hogy önmagát kell védenie a többiek kérdéseitől.

Miért az edzés?

A betegség kialakulása tehát észrevétlen és egészséges életmódnak látszik. A mögöttes gondolat, miszerint „nem fogyókúrázni kell, hanem ledolgozni a felesleget” vagy „mejd én átalakítom magam” eleinte nem látványos, hiszen alapvetően szinte minden dietetikai tanács úgy hangzik, a bevitt és elégetett kalóriák aránya a legfontosabb a hízás elkerülésénél. Egy exorexiás ember akár több órát tölt az edzésről, testsúlyról, alakról való fantáziálással. Nagyon fontos számára az edzés megtervezése és az „adag” emelése, ami oda vezethet, hogy napi több órát tölt el edzőteremben.
Az edzés megtétele kielégüléssel és örömmel jár, bármilyen szigorú szabályokat is alkot magának. Azt látjuk, hogy az edzés minősége az élet minőségét is jelenti már, tehát olyan központi elemmé növi ki magát, ami elsődleges és elengedhetetlen. Ez azt jelenti, hogy a testmozgás fokozásában egy tudattalan tényező szerepel, az én jó állapotának az elérése, amihez képest nem számít a szociális izoláció, vagyis az a veszteség, amit a környezet, barátok, társasági élet jelent.

Mikor szenvedélybetegség?

A függőség kialakulásakor figyelembe kell venni a tünetként értékelhető edzés időbeli megjelenését, vagyis a több héten, hónapon át tartó folyamatot, mely jelentős testsúlycsökkenéssel és az alak megváltozásával jár. Szemléletes lehet, hogy egy ilyen beteg egyáltalán nem érzi, hogy probléma lenne vele, hiszen „csak egészségesen” él. Ez a vakság a tünetekre a szenvedélybetegségekre jellemző, nincs szenvedésnyomás és betegségtudat. A környezet figyelmeztetései hatástalanok, mert azt célozzák, hogy hagyja abba. Mint az egyéb szenvedélybetegségeknél (drog, alkohol)
a veszélyesség és a szociális izolálódás nem szokott nagy súllyal latba esni, sok esetben megjelenhet a „maszkolt” tünet, vagyis a hazugság, amennyiben titokban folynak tovább az edzések. Nőknél, de férfiaknál is, a testképpel kapcsolatos negatív érzelmeket találhatunk, az elégedetlenség és a jobb, szebb külső vágya indíthat el valakit ezen az úton. A probléma csak az, hogy akinek
a személyiségében vannak önértékelési problémák, amik miatt hajlamos az öndestrukcióra, akkor
ez a tünetcsoport észrevétlenül megjelenhet, és mire valaki felismeri, már kialakult a kényszeres testmozgás mennyiség.

A lehetséges kezelés

Kezelésében a szorongások és depresszió oldására gyógyszeres terápiák és feltáró pszichoterápiák ajánlatosak. Jó hatású lehet a csoport pszichoterápia, ahol a sorstársi érzés plusz terápiás hatásként jelen van. A legfontosabb tényező az önismeret, önbizalom, testkép és önelfogadás területe, hiszen ebben a betegségben is az öndestrukció (vagyis a mérhetetlen megdolgoztatása a testnek) a vezető tünet. Általában minden ilyen betegség gyógyítása csak akkor kezdődhet el, ha az illető felismeri és beismeri, hogy baj van vele. Külső nyomásra (családtagok, barátok) sikertelen kezelések történnek, mert saját elköteleződés nincsen. Hiába mondják a többiek, „már karcsú és izmos vagy”, ez nem számít….

vissza